Acupunctuur, vergoeding en investering in gezondheid

drs. Renny Wiegerink
Acupuncturist
Illustratie Investering Ziektekosten

Zoals je in een eerder blog kunt lezen, is de meest gestelde vraag over acupunctuur “Wordt het vergoed?” Goede vraag. Ook goed is het om elke paar jaar je zorgverzekering tegen het licht te houden. Past die nog wel bij mij, bij mijn omstandigheden en bij hoe ik investeren in mijn gezondheid? Lees hier hoe je dat kunt doen. Je begrijpt, de keuze die voor het komend jaar gaat maken is geheel je eigen verantwoordelijkheid. De tekst en het stappenplan zijn bedoeld om je actief te laten denken over investeren in je gezondheid: krijg jouw visie helder en zet het desgewenst om in een concreet plan.

Bewust investeren in je gezondheid

Ek jaar weer heb je de kans om je zorgverzekering aan te passen en/of over te stappen naar een andere aanbieder.
Het vraagt in nu (in november) actie om voor het komende jaar een passende verzekering te hebben voor jouw situatie. Wil je komend jaar voor het eerst of weer bij mij in de praktijk komen om te werken aan je gezondheid en vitaliteit? Door vooruit te kijken en nu te handelen, ben jij er komend jaar van verzekerd dat je acupunctuur kunt inzetten voor je gezondheid.

Maar dat is zo’n gedoe, overstappen naar een andere verzekeraar. Maak je niet druk: zorgverzekeraars hebben onderlinge afspraken over die administratieve rompslomp. JIj hoeft daar niets voor te doen, en het is vrijwel altijd* gratis!

* Ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat er voor betaald wordt. In tegendeel, je krijgt vaak iets cadeau! Je niet door laten verleiden hoor.

Kiezen in zes stappen

STAP 1. Verzamel de informatie die je nodig hebt

Neem het overzicht van de zorgwijzer erbij: een overzicht en een handige tool om het kiezen makkelijker te maken.
Let op: de lijst en de tool gaan vooral over de bij de Zorgwijzer aangesloten verzekeraars. 

De beroepsvereniging NVA publiceert elk jaar een lijst met de vergoedingen acupunctuur van vrijwel alle zorgverzekeraars. Die kun je hier downloaden/ komt nog.

STAP 2. Restitutiepolis of Naturapolis

Dit is een bijna principiële keuze. Bij een restitutiepolis kies je helemaal zelf de zorgverlener of arts; bij een naturapolis heeft de zorgverzekeraar een lijst met zorgverleners en artsen (en ziekenhuizen) waaruit je kunt kiezen. Goed de regels lezen bij een naturapolis.

STAP 3. Vind je balans: niet over- of onderverzekeren

Blijf in balans: ga je niet over- of onderverzekeren. Je kunt natuurlijk niet in de toekomst kijken maar terugkijken kan wel. Breng je zorgkosten van de afgelopen twee of drie jaar in kaart. Neem alle kosten mee: wat je hebt kunnen declareren bij de zorgverzekeraar, en de kosten die je zelf hebt gedragen.

Als je het goed wilt doen naar de toekomst, maak je ook een lijstje van zorg die je graag had willen hebben, maar wat er niet van gekomen is. Meestal gebeurt dat omdat het binnen jouw ‘oude’ pakket’ niet vergoed werd. Denk aan reguliere zorg maar ook aan dat wat alleen in de aanvullende pakketten zit. Bijvoorbeeld een behandeling die je jezelf had gegund om je gezonder en fitter te voelen zoals homeopathie, acupunctuur of een coachingstraject op het gebied van gezondheid.

STAP 4. Waaraan werk jij het komend jaar – een begroting

Nogmaals: je kunt niet in de toekomst kijken maar wel een inschatting maken. Maak daarom een begroting en neem daarin op de zorgkosten 1. waarvoor je graag verzekerd wilt zijn, omdat je dat belangrijk vindt, en 2. die je kunt verwachten. Als derde ga je aan de slag met de vraag ‘aan welk stukje gezondheid wil ik werken komend jaar?”. Dat hoort ook bij bewust investeren in je gezondheid. 

Tip: doe dit in een tabel, een excel sheet is daar geschikt voor. Je kunt dan een paar varianten maken van zorgpakketten aan de ene kant, en te verwachten kosten aan de andere kant. Je krijgt dan meer grip op hoe die systemen werken. Dit doe je natuurlijk niet elk jaar, dat is echt niet nodig.

STAP 5. Wie lift mee op jouw polis

Heb je een gezin, neem dan ook de te verwachten zorgkosten van je kinderen mee in de begroting. Bij wie zijn de kinderen meeverzekerd? Wordt een van de kinderen binnenkort 18 jaar? Wat betekent dat voor de totale kosten?

STAP 6. Wik, Weeg, Kies en Spaar

Na inventariseren komt het kiezen. Bedenk dat het voor slechts één jaar vastligt: bevalt het niet, doe je het volgend jaar anders. Er is ook veel om uit te kiezen, misschien wel té veel. Na volgende twee kleine stappen wordt het makkelijker kiezen.

Kaal of sterren. De eerste keuze is nu tussen 1. alleen de verplichte basisverzekering of 2. de basisverzekering met een aanvullende verzekering.

Kies je voor alleen een basisverzekering? Dan kies je voor lage maandelijkse lasten en meer zelf investeren bij gebruik van zorg. Spaar dan maandelijks op een aparte spaarrekening voor die zorgkosten.

Hoog of laag Eigen Risico. Nog zo’n keuze (of gokje?) die je maandelijkse premie merkbaar kan beïnvloeden en waarvoor reserves nodig zijn om een eventuele klap op te vangen.

klaar ?

Kijk nog even om!

Pfff, je hebt de klus geklaard! Maar, kijk nog even om: geeft deze keuze je de mogelijkheid om te investeren in je gezondheid zoals jij dat graag wilt als je het echt nodig hebt? Zit er voor jou voldoende vrijheid in keuze van zorg en therapie in? Dat zijn belangrijke vragen naast de puur financiële, die meer of minder leidend zullen zijn. Wel fijn als je later, als het nodig is, zelf over de middelen beschikt om nét dat beetje extra te kunnen doen wat voor jou belangrijk is. Sparen dus! Het liefst op een aparte rekening, tot er een redelijk bedrag op staat. Een bedrag dat maakt dat jij kunt investeren in je gezondheid, of waarmee je die gok van een laag eigen risico kunt opvangen.

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar boven