Een gezonde menstruatie graag!

drs. Renny Wiegerink
Acupuncturist

Een gezonde menstruatiecyclus: dat wil toch elke vrouw. Vrij van klachten, een regelmatige menstruatie, niet gehinderd door overmatig bloedverlies je leven kunnen leven. Maar, wat is een gezonde menstruatie?

Gezonde menstruatie – cyclus

  • Een hele cyclus duurt elke keer een gelijk aantal dagen (26 tot 30 dagen),
  • met vijf tot zeven dagen bloedverlies.
  • je menstruatie kondigt zich aan: met licht merkbare lichamelijke en/of psychische signalen, en
  • begint geleidelijk, dan twee – drie dagen duidelijk bloedverlies waarna het geleidelijk tot snel afneemt en stopt.

Iedere vrouw heeft haar eigen hormonale ritme. Het aantal dagen dat je ongesteld bent en de hoeveelheid bloedverlies schommelen een beetje; dat hangt samen met hoeveel inspanning je levert fysiek en mentaal. Naast lichamelijke schommelingen kun je ook psychische of mentale veranderingen ervaren. Deze schommelingen mogen merkbaar zijn, en af en toe een reden zijn om je gedrag en activiteiten daar een beetje op aan te passen.

Je cyclus hoort jou echter niet te hinderen in je dagelijks functioneren: dan stijgt de last boven je draagkracht uit. Dat is geen gezonde belasting meer. Met acupunctuur kan ik je helpen om deze ongewenste situatie van last en pijn weer in goede banen leiden. Zodat jij weer alles kunt doen wat jij wilt en wanneer.

Een belangrijk voordeel van deze natuurlijke methode is dat je het zelfherstellend vermogen dat in je zit, in actie zet. Dat is een andere benadering dan medicijnen (vaak de anticonceptiepil) gebruiken voor klachten. Acupunctuur stimuleert het zelfherstellend vermogen van je lichaam door richting te geven aan de energetische processen. LET OP: de pil is een prima middel voor anticonceptie -vooral met dat doel gebruiken. Dat is wel wat anders dan de pil slikken alleen omdat je dan die nare menstruatiepijn niet voelt. De oorzaak van die pijn neem je daarmee niet weg.

Dat je geen last hoort te hebben van je menstruatie, dat geldt voor alle leeftijden. Dus ook voor meisjes die nog maar net ongesteld zijn: jonge vrouwen bij wie het menstruatieritme moeizaam op gang komt, en dat in de middelbareschoolleeftijd veel ongemak of pijn geeft. Dat is niet nodig, dat kan anders.

Herken jij jezelf hierin of je dochter en wil je graag een gezonde menstruatie? Maak dan nu online een afspraak voor jouw intake mét eerste behandeling.

Veel vrouwen zijn zich niet bewust van hun menstruatieklachten. ‘Dat hoort er nu helemaal bij.’ Dat is niet zo. Wil jij weten of jouw ongemak er ‘wel of niet bijhoort’? Een overzicht van veel voorkomende klachten in je cyclus waarbij acupunctuur je helpt, vind je via het (hamburger)menu bovenaan je beeldscherm.

Scroll naar boven