De meest gestelde vraag over acupunctuur

drs. Renny Wiegerink
Acupuncturist

Het einde van het jaar is weer in zicht. De tijd van herfststormen, de regenbroek elke dag mee  in de fietstas. Én, roerige tijden in zorgverzekeringenland. Wie maakt als eerste de premies voor het komend jaar bekend, welke verzekeraar heeft de laagste premie? Hoe zit het met de vergoeding van acupunctuur? Wie durft meer of minder te vragen aan de burger dan in het afgelopen jaar?

Over de bomen en het bos

De een na de andere verzekeraar adverteert straks met die polis waarmee jij zo goed af bent het komend jaar. Zeggen ze. En dan,… ja, wat doe jij dan? Sla je vol goede moed aan het rekenen en vergelijken? Of laat je het zoals het is, teveel gedoe. Je hebt wel eens een poging gedaan. Of je schuift het liever door naar je partner. Die weet er veel meer van, doet toch ook de administratie. Lekker makkelijk.

Ook jij wilt het antwoord op die ‘meest gestelde vraag’

Een eye-opener of een open deur?

Stel: jij hebt hoofdpijn, beetje last van je nek. Je klachten worden erger net voor je ongesteld wordt. Dat kan trouwens ook nog als je in de overgang bent. Dan heeft je hoofdpijn soms nog dat vier-weken ritme. Maar goed, daar gaat het nu even niet om.

Ongeacht voor welke therapie of hulp je kiest: wat is de allereerste vraag die in je opkomt? We houden het dicht bij huis in dit

Wordt mijn behandeling,
wordt acupunctuur wel vergoed?

Dat is dus de meest gestelde vraag in mijn praktijk.. Of het vergoed wordt… Maar, is dat niet een beetje raar? Is het eerste dat jij wilt weten niet:

Wat gaat mij het beste helpen?’

Toch?

Althans, zo kijk ik ernaar. Niet altijd al, maar door schade en schande wijs geworden. Omdat ik een paar keer achteraf zag, dat de zorgpolis die ik had, helemaal niet bij mij paste. Dat ik helemaal geen vergoeding voor, zeg maar een rollator nodig heb. En ook niet voor orthodontie en al helemaal geen VIP kraamzorg meer! Wel voor andere zorg, zorg die niet in het basispakket zit, en ook niet bij elke verzekeraar bekend was. Nu, 15 jaar later wel. Via een patiënten-belangenvereniging heb ik destijds meegelift voor een collectieve polis met precies die zorg die ik van wezenlijk belang vind voor mij en mijn kinderen. En die keren dat ik graag een behandeling wil die niet vergoed wordt: dan kijk ik mijn spaarvarkentje even lief aan. Daar is ‘ie tenslotte voor bedoeld.

Jouw weg door het woud der polissen

Als straks die advertenties komen: hoe ga jij ervoor zorgen dat jij het nieuwe jaar ingaat met een zorgverzekering die bij jou past? Op maat voor jou. Dat kan dus van een andere verzekeraar zijn dan waar je partner een polis heeft.

Vier vragen aan jezelf die helpen bij je keuze

Als je het lastig vindt, niet weet waar te beginnen kunnen deze vragen je helpen.

  1. Welke zorg heb ik de afgelopen 2 jaar gebruikt? Tip: kijk in het account van je zorgverzekering voor een overzicht.
  2. Welke vorm van zorg heb ik uiteindelijk niet gekozen omdat het niet of onvoldoende vergoed werd? Graaf even in je geheugen, denk even terug aan dat beslismoment. Wellicht is de vergoeding van acupunctuur in 2018 belangrijk voor jou.
  3. Welke zorg of therapie spreekt je aan, los van wat je al kent? Wat past bij jou? Wat wil je wel eens ervaren, waar hoor je positieve verhalen over?
  4. Hoe ziet mijn nabije toekomst eruit? Denk daarbij aan een kinderwens, verandering van werkomstandigheden (je wilt graag fit blijven, een goede weerstand, werkstress binnen de perken houden), zijn er kinderen die 18 worden en dus een eigen zorgverzekering gaan afsluiten.

Even een stap terug, ga niet direct het bos in

Heb je jouw wensen en verwachtingen in beeld? Dan rest er nog één keuze. Daarvoor heb ik drie situaties geformuleerd. Je hoeft je er niet perse in te herkennen. Lees het even door, wie weet brengt het je een stap verder, inspireert het je om de eerste afslag te nemen in dit bos.

  1. Ik snap dat ik met een verzekering niet mijn totale zorgverbruik afkoop. Het voelt voor mij wel rustiger als ik weet dat graag een groot deel vergoed wordt. Al kan ik niet in de toekomst kijken, hopelijk heb ik niets nodig. Een uitgebreide verzekering, met een ruime dekking voelt voor mij goed. Daar betaal ik dan wat meer voor, maar dan heb je ook wat.
  2. Komend jaar zal voor mij niet veel anders zijn dan de afgelopen twee jaren. Ik gebruik altijd wel wat zorg die niet in het basispakket zit. Gewoon omdat ik me daar goed bij voel, dat spreekt me aan. Het maakt me niet zoveel uit, of ik nu iets meer premie betaal en net iets meer vergoed krijg, of andersom. Als ik geld bespaar met een lagere premie, zet ik het verschil opzij, op mijn spaarrekening. Weet ik zeker dat ik me die zorg kan permitteren.
  3. Waarom zou ik bij voorbaat meer geld uitgeven dan nodig? Een eenvoudige verzekering waarmee ik de meest basale zorg en het ziekenhuis afdek, vind ik voldoende. Alleen de basisverzekering is een optie voor mij. Verdere zorg bekostig ik zelf wel, daar heb ik een potje voor. Geen gedoe of onverwachte teleurstellingen omdat het uiteindelijk toch niet, of maar heel weinig vergoed wordt. Ik houd het graag in eigen hand.

Hoe zit het met de vergoeding van acupunctuur voor het komend jaar?

De polissen worden geleidelijk aan bekend gemaakt. Er is daarom nog geen overzicht voor het komend jaar. Wel geeft de zorgwijzer een aantal goede tips over acupunctuur. De link naar het meest actuele overzicht vind je hier op de website van Auryn Acupunctuur.

Wil je nu aan de slag? Oriënteer je alvast door de vergoedingen van dit jaar te bekijken. Hier op de website van Auryn Acupunctuur is ook een link naar het overzicht van mijn beroepsvereniging NVA. Zodra de vergoeding van acupunctuur voor het komend jaar bekend is, staat ze ook op die pagina vermeld. Zowel van de Zorgwijzer als van de NVA.

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn

De meest gestelde vraag over acupunctuur

Het einde van het jaar is weer in zicht. De tijd van herfststormen, de regenbroek elke dag mee  in de fietstas. Én, roerige tijden in zorgverzekeringenland. Wie maakt als eerste de premies voor het komend jaar bekend, welke verzekeraar heeft de laagste premie? Hoe zit het met de vergoeding van

Lees verder »
Scroll naar boven