Endometriose is een aandoening waarbij het slijmvliesweefsel van de baarmoeder ook buiten de baarmoeder verschijnt, groeit en zich zo gedraagt. Vroeger werd deze aandoening in de spreektaal wel (baarmoeder)verklevingen genoemd. In het engels is het ‘endometriosis’.
Endometrium: een zacht bedje
Dit slijmvliesweefsel ofwel endometrium vormt de binnenbekleding van de baarmoeder. In een gezond maandelijkse ritme verdikt het endometrium zodat bij een bevruchting de eicel kan nestelen in die verdikte slijmvlieslaag. Is er geen bevruchting, dan breekt de opgebouwde slijmvlieslaag af en wordt het lichaam uitgewerkt: de menstruatie. En daarna, begint het opbouwen van het zachte bedje opnieuw. Elke maand weer.
Als het uit de hand loopt: -iose
Bij endometriose is er dus baarmoederweefsel op andere plekken in de buikholte, op en soms in andere organen. Daar, op de verkeerde plek, gedraagt het weefsel zich in hetzelfde ritme op gelijke wijze. Maar het is niet functioneel. Daar kan een eitje zich niet nestelen en groeien.
Endometriose geeft meestal klachten:
- menstruatiepijn, buikpijn, rugpijn
- heftig bloedverlies, onregelmatige menstruatie
- pijn bij sex, ontlasting, druk op anus
- verminderde fertiliteit (vruchtbaarheid)
Vaak geven gynaecologische klachten zoals endometriose ook psychisch ongemak. Door de samenhang met de hormoonhuishouding maar zeker ook door de belemmeringen die een vrouw ervaart in het dagelijks functioneren.
Is er wat aan te doen?
De insteek van de Westerse geneeskunde is het tegenhouden of voorkomen van de menstruatie. Dat gebeurt met medicatie die relevante hormonen bevatten: doorgaans een anti-conceptiepil. Met als doel de groei en ontwikkeling van het weefsel buiten de baarmoeder te beperken, en het bloeden te stoppen. Die medicatie kan bijwerkingen hebben die verschillen per middel. Denk aan hoofdpijn, acne, tussenbloeding, stemmingswisselingen, misselijkheid, gewichtstoename. Dat klinkt erg, maar dat is het alleen als je daadwerkelijk last hebt van die bijwerkingen. Soms is een chirurgische ingreep noodzakelijk.
Wat kun je zelf doen om dit te voorkomen?
Vanuit Chinees perspectief zijn er verschillende factoren die endometriose in de hand werken. Naar het dagelijks leven vertaald kun je aandacht hebben voor onder andere deze drie ‘gewoontes’:
- Het gebruik van tampons. Dat verhindert een natuurlijke afvoer van bloed en schept een warm, broeierig klimaat waarin stagnatie makkelijk ontstaat.
- Emotionele stress, en dan vooral boosheid, frustratie, zorgen, etc. Die ‘verstoppen’ de energiedoorstroming letterlijk en figuurlijk.
- Onregelmatig eten. Je lijf, je spijsvertering vaart wel bij een ritme.
Natuurlijk hulp en verzorging
Heb je endometriose, dan is het belangrijk dat rust en ritme is in de menstruatiecyclus. Een goede verzorging van je cyclus begint met het verhelpen van menstruatieklachten, met of zonder endometriose. Ook bij jonge meiden met buikpijn, hoofdpijn, onbegrijpelijke uitbarstingen en huilbuien. Want menstruatieklachten vallen onder ‘ziekte’ of ‘ziekmakend’ als we in energieën denken. Hoe jonger, hoe sneller er bijgestuurd kan worden.
Is de diagnose endometriose eenmaal gesteld door de arts, dan gaan we op meerdere fronten aan de slag: met acupunctuur, en met adviezen en opdrachten voor voeding, bewegen, leefstijl die in dezelfde richting werken als de acupunctuurbehandeling. Samen werken aan een betere krachtenverdeling: daarmee kan een onverwachte verbetering binnen je bereik komen!