Examenstress: dit kun je zelf doen

drs. Renny Wiegerink
Acupuncturist

Examenstress 

Als ik dit stuk schrijf zit jij, net als  duizenden andere jongeren te leren voor het Centraal Schriftelijk Examen. Of nee, toch niet: jij kunt je niet concentreren of hebt even pauze genomen, en bent al klikkend op buttons hier beland. Goed voor jou! 

Leer wat je eenvoudig zelf kunt doen als je:

 • last van examenstress hebt
 • snel afgeleid bent, alle kanten op vliegt
 • paniek voelt opkomen als je aan je examens denkt
 • slecht slaapt door de examens
 • het allemaal SUPER spannend vindt
 • bang bent voor je examens
 • … zeg jij het maar.

Lees wel helemaal tot het einde van de pagina door, anders mis je belangrijke informatie en gaat het niet voor je werken.

Aan de slag met een potlood en je oor

In het oude China doen ze dit al 1000-den jaren: drukpuntmassage. Je eigen energie gebruiken om minder stress en meer ontspanning te voelen. Lekker handig, want je kunt het helemaal zelf doen en op elk moment. 

Tijdens je examens mag je pen en potlood op je tafel hebben liggen. De drukpuntmassage doe je met een niet scherp geslepen potloodpunt.  Zelf gebruik ik graag een dik LYRA potlood, die zwerven hier overal in huis. Maar een gewoon grijs bruynzeel potlood is ook prima.

Het wonderlijke energiepunt Shen Men ligt in je oor. Ook makkelijk.

Het punt in de oorschelp dat jou kan helpen

Eerst thuis doen 

Je snapt wel dat het wat oefening vraagt voor je dit blindelings kunt doen bij jezelf. Pak een spiegel en een stomp potlood, haal er iemand bij (die ook een beetje zenuwachtig is) en ga aan de slag. 

In je oor liggen meer dan 100 energiepunten, zoek dus als een Pietje PRECIES. 

 1. Waar ligt het punt? 
  Boven in je oorschelp ligt een verdieping als een driehoekje. 
  Net bovenin de buitenste punt ligt wat je zoekt: Shen Men.
 2. Zoek om de beurt bij elkaar dat gebiedje voorzichtig af met je stompe potloodpunt en druk héél zachtjes. Voel je niets, dan mag je iets meer druk geven. 
 3. Ieder oor is anders, dat maakt het best lastig.
  Op de foto hierboven en hieronder zie je twee heel verschillende oren. Beide oren hebben een kristalletje op hetzelfde punt, op Shen Men. 

Het punt gebruiken 

Punt gevonden? Dan kun je het nu gaan gebruiken om minder last te hebben van je stressklachten en de spanning die een examenperiode nu eenmaal geeft. 

 1. Zoek het punt, dat herken je nu. Je voelt of je goed zit met het potlood.
 2. Geef  lichte druk zo dat je het duidelijk voelt. Houd dat zo’n 20-30 seconden vast. Niet je timer zetten, gewoon de eerste paar keer tot 30 tellen. Begin bij een-en-twintig en tel dan door tot … Dat mag je zelf uitrekenen. Door zo in een ritme te tellen, duurt elk getal ongeveer een seconde.
 3. Let op: het mag nooit echt pijn doen. Je wilt de huid van je oor heel houden, niet beschadigen.

Kom je er niet uit, dan kun je ook in de praktijk langskomen. Dan geeft ik je een korte instructie of plak ik een oorzaadje in je oor. Heb je geen potlood nodig.

PAS OP !! 

Belangrijk. Nog even wat je NIET moet doen. Je gaat:

 • nóóit het potlood IN je oor stoppen, ook niet als een geintje bij een ander
 • nóóiteen potlood met een hele scherpe punt gebruiken: je wilt geen piercing maken of je oor beschadigen
 • het potlood NIET gebruiken om je antwoorden op te schrijven. DAT MAG NIET bij een examen.
 • dus alleen een potlood gebruiken ‘als de meester of juf het zegt‘, als het in de instructie staat. 

Wat die 100 punten doen voor jou

Je weet nu van één punt wat het kan doen. Hoe zit het met die meer dan 99 andere punten? Mijn cadeau is een advies. Flauw? Nee hoor, het kan je later een hoop ellende besparen.

Al die punten hebben een verbinding met plekken en functies in je lichaam. Van wervels en gewrichten tot organen en hormonen. Bijzonder zoals je lijf en psyche werken en in elkaar zitten. Bijzonder ook dat je via punten op en in je oren, die plekken en functies kunt beïnvloeden. Simpelweg door erop te drukken of met acupunctuur. 

Zo’n vernuftig systeem verdient respect. Dat wil je niet verstoren, laat je  gewoon zijn werk doen en zorg je goed voor. Verstoren doe je bijvoorbeeld met meerder gaatjes in je oren, piercings en tunnels.  

Denk of droom je over een (volgend) gaatje of piercing, een tunnel? Neem die bijzondere taak van je oren dan ook mee in je overwegingen.  

Heb je overmatig veel last van stress of angst, heb je lichamelijke klachten door de stress: maak dan een afspraak voor een consult. Ook slechts een of twee sessies acupunctuur (met of zonder naalden) helpen je om minder stress te hebben, beter te slapen of te eten.

Nogmaals succes met je examens!!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn

Examenstress: dit kun je zelf doen

Ben jij klaar voor je examens? Of heb je stress, weet je ‘helemaal niks’ meer, voel je paniek opborrelen?
Lees hoe een eeuwenoude drukpuntmassage je stress kan verlichten. Tijdens het leren en voor straks tijdens je examens.

Lees verder »
Scroll naar boven