Een gezonde menstruatie en stoelgang: aandacht voor bioritmes

drs. Renny Wiegerink
Acupuncturist
Bioritme als maanfasen

Een gezonde menstruatie en stoelgang gaan over gezonde bioritmes.

Wat heeft het Chinese NieuwJaar* met jouw gezondheid te maken? Een artikel over bioritmes, en hoe de Chinese Geneeskunde die aangrijpt voor meer gezondheid. Eerst wat luchtige voorkennis.

Het Chinese Nieuwjaar met vuurwerk en een meterslange draak die door de straat danst, is een bekend beeld. Dat daarachter een uitgebreid en betekenisvolle filosofie en cultuur schuilt, daar zijn we minder van op de hoogte.

Gezondheid van aarde en mens

De Chinese cultuur kent een eigen astronomie met jaartelling, kalender en systeem van sterrenbeelden. De ritmes en cycli, die ook in onze kalender zitten, zijn nog springlevend. Het teken van het jaar, in 2021 de Os, is altijd belangrijker geweest dan het jaartal.

Het jaar van de Os begint in 2021 op 12 februari. In tijdschriften en familietradities gaat het over horoscopen, voorspellingen, geluksgetallen. En over het dierenriemteken van jouw geboortejaar.

In vroeger tijden ging het vooral over de invloeden van de stand van zon, maan en sterren op de aarde en de mens. In het bijzonder op invloed voor de landbouw van het komende jaar. Zoiets als bij ons de Enkhuizer Almanak, of de zaaikalender van Maria Thun. De relatie van de mens met deze kosmische ritmes zien we terug in de Klassieke Chinese Geneeskunde, en speelt daarin tot op de dag van vandaag een belangrijke rol in diagnostiek en behandeling.

Cycli, rondgangen van 60 dagen tot 20 minuten in de mens

Als je door deze bril naar de mens op aarde uitzoomt, zie je dat ritmes van zon en maan ook in de mens werken. Ritmes waarin een bonte regenboog aan  energiekwaliteiten actief is: in de natuur en ook in ons, in de mens. Ons allen bekend is de 28 dagen ofwel maancyclus van de vrouwelijke vruchtbaarheid ofwel de menstruatiecyclus.

Die ritmes zien we ook terug in bijvoorbeeld onze stofwisseling. Wie bij mij in de praktijk komt, kent de vraag naar het ritme van de stoelgang: “Heb je elke dag ontlasting en hoe vaak”.  In een optimaal gezond 24-uursritme, ontlasten wij ons in de vroege ochtend. Dat hangt samen met een energiegolf die een belangrijke stimulans en regelaar is voor de dikke darm. Die golf is nu, in onze wintertijd op onze op z’n best tussen 5 en 7 uur ‘s ochtends. Wij ontlasten ons, hebben schijt aan dat wat wij niet meer nodig hebben: lichamelijk en psychisch. Maar dat terzijde.

Mijn unieke 60 dagen schema, jouw reservepot met energie

Voor de gezondheid en de vitaliteit van de vrouwelijke vruchtbaarheid (óók in de overgang!) is het 60 dagen ritme belangrijk. Een cyclus waarin een drietal diepe energiesystemen hun eigen ‘moment of fame’ hebben, kunnen stralen van energie. Een gezonde stoelgang laat zich zien in het 24-uurs ritme met een regelmatige ontlasting kort na de nacht.

Dus vraag je je af, waarom ik naar de kleurrijke schema’s naast mijn bureau kijk tijdens je consult? Dan weet je het nu: uitzoeken hoe ik jouw eigen pot met goud kan aanspreken voor het verbeteren van je gezondheid. Ofwel gebruik maken van het zelfhelend vermogen; salutogenese is de term in opkomst hiervoor.

*Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor het Chinese Nieuwjaar 2019: het Jaar van het Zwijn, en is bewerkt naar een meer algemene tekst.

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
Bioritme als maanfasen

Een gezonde menstruatie en stoelgang: aandacht voor bioritmes

Een gezonde menstruatie en stoelgang gaan over gezonde bioritmes. Wat heeft het Chinese NieuwJaar* met jouw gezondheid te maken? Een artikel over bioritmes, en hoe de Chinese Geneeskunde die aangrijpt voor meer gezondheid. Eerst wat luchtige voorkennis. Het Chinese Nieuwjaar met vuurwerk en een meterslange draak die door de straat

Lees verder »
Scroll naar boven