Als acupuncturist krijg ik regelmatig de vraag of het echt waar is, dat een kindje dat met de billen naar beneden ligt kan draaien met moxa therapie. Draaien van stuitligging naar hoofdligging, zodat het hoofdje eerst komt met de geboorte.
Maak kennis met Laura, 33 jaar en zwanger van haar eerste kindje, een meisje. Laura’s zwangerschap vordert al aardig, alles gaat goed en het kindje is lekker actief in haar buik. Het is de 32e week van de zwangerschap , tijd voor de vierwekelijkse controle zoals dat bij haar verloskundige in Delft de gewoonte is. Een spannend moment want de kleine meid lag bij de vorige controle met haar hoofdje naar boven. Als ze nu weer zo ligt, zegt de verloskundige, is de kans groot dat een stuitligging haar voorkeurshouding wordt.
De kop van het echo-apparaat gaat op Laura’s buik, spannend. De verloskundige zoekt even en brengt het kindje in beeld. Geen twijfel mogelijk: ze ligt met haar billetjes naar beneden zichtbaar tevreden te slapen. Mooi om te zien en tegelijkertijd gaan allerlei vragen en scenario’s door Laura’s hoofd: kan mijn kindje nog draaien, hoe definitief is dit nu, toch bevallen in het ziekenhuis, een keizersnede, geen natuurlijke bevalling?
Bevallingsplan in de prullenbak?
Je kindje ter wereld brengen met een keizersnee, dat is niet je gedroomde bevalling. Voor jou voelt bevallen met een keizersnede tegennatuurlijk, je wilt graag dat je kindje via de natuurlijke weg ter wereld komt. Ook betekent het bevallen in het ziekenhuis, in plaats van thuis in je vertrouwde omgeving. Maar wie weet zijn er nog mogelijkheden, kan je kindje nog draaien met een beetje hulp?
De ‘externe versie’ in het ziekenhuis, daar heb je over gelezen. Maar het vooruitzicht van een externe draaiing door de gynaecoloog in het ziekenhuis, daar wordt je niet blij van. Zo’n ingreep voelt voor jou als geforceerd, letterlijk en figuurlijk. Dat met een kracht van buitenaf en met allerlei medische toestanden je kindje gedwongen wordt andersom te gaan liggen. Niet de meest natuurlijke manier. Als het moet, dan moet het. Beter dan een geboorte via een keizersnede. Trouwens, ook voor de keizersnede geldt die uitspraak.
Gelukkig stelt je verloskundige je gerust door te vertellen dat een deel van de baby’s nog spontaan zelf draait. En dat je de kans op spontaan draaien kunt vergroten, daar hulp bij kunt krijgen.
Je kindje van stuitligging naar hoofdligging
Een mooi vooruitzicht als ze zelf gaat draaien en straks met haar hoofdje naar beneden ligt. Dan kun je bevallen zoals je dat liefste wilt: in je eigen huis op de manier zoals jij en je partner dat in het bevallingsplan hebben opgeschreven. Vanuit je eigen bed, of een waterbevalling in het bevallingsbad dat je al thuis hebt staan. Een intieme sfeer, samen met je partner en de verloskundige die jou inmiddels goed kent en die voor jou een vertrouwd persoon is.
Goed nieuws voor jou en je kindje!
Er is ook een natuurlijke, vriendelijke manier om je kindje in de buik uit te nodigen om te draaien.
Met wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat de kans op spontaan draaien van je kindje met 25 tot 30% vermeerdert alleen al wanneer moxatherapie als enige therapie toegepast wordt. Als enige, losstaand: want in de alledaagse praktijk is moxatherapie een onderdeel van een totaalbehandeling acupunctuur. En samen staan ze sterk, zorgen ze omstandigheden voor jouw kindje om te kunnen draaien.
Tijd om in actie te komen nu je kindje nog alle ruimte heeft om te draaien van stuitligging naar hoofdligging.
Drie belangrijke actiepunten voor jou, als je kindje in stuit ligt
- Deel je zorg en vragen met je verloskundige. Elke zorg die weggenomen kan worden komt ten goede aan jouw energie en positieve stemming. Zij kan je informeren over stuitligging en jouw zwangerschap.
- Informeer je over acupunctuur en moxatherapie zodat je weet waarvoor je kúnt kiezen. Want het hoeft niet, misschien heeft een draaipoging in het ziekenhuis jouw voorkeur.
- Wat brengt het jou als je kindje op deze natuurlijke manier kan draaien, met het hoofdje in het bekken gaat liggen?
Wil je vandaag al actie ondernemen? Dat kan.
Boek online een afspraak op een tijdstip dat jou goed uitkomt of vraag een gesprek aan over jouw specifieke situatie.