Twee uur in de nacht is het. Judith kan de slaap niet vatten. Wakker geworden door een licht misselijk gevoel. Ze ligt te piekeren: ‘Nu sta ik morgen wéér moe op. Ik kán niet meer, ben op.’ Het is vier uur als Judith weer in slaap valt. Tot de wekker gaat. Judith verzamelt al haar moed en zet een voor een haar voeten naast het bed. Terwijl ze op de bedrand zit, realiseert zij zich, dat het zo niet langer gaat.
We noemen de vrouw in dit verhaal Judith. Zij is 48 jaar en zit midden in het behandeltraject voor borstkanker. Is dat het belangrijkste dat over haar te vertellen is? Nee. Judith is vooral een vrouw in de bloei van haar leven. Met een eigen zaak en de verantwoordelijkheden die daarbij horen. Partner van Joris en moeder van hun twee puberzonen en hun dochter van elf. Zelf is Judith de dochter van twee schatten van ouders die af en toe op haar leunen, voor wie zij tussen haar werk en gezin door allerlei zaken in de digitale wereld regelt. Die vrouw wil zij vooral zijn. Maar nu is Judith moe, en misselijk. Drie chemokuren heeft ze nu gehad.
Als de energie uit je lijf wegstroomt
Na de eerste kuur had Judith nog nergens last van. Wel was ze behoorlijk uit haar doen. Door de spanning, de schok van de diagnose: zij, een gezonde vrouw, heeft zomaar ineens borstkanker. Dat heeft haar wel aan het denken gezet. En aan het piekeren. Vooral ’s nachts. Haar slaapgebrek was geen goede start voor de tweede chemo, en zeker niet voor de derde. Judith is misselijk, heeft weinig eetlust en voelt haar krachten met de dag afnemen. En ze wil zo graag haar gewone leven zoveel mogelijk door laten gaan. Maar dat gaat niet meer. Judith besluit ze om ondersteuning te zoeken voor haar ‘gewone’ gezondheid; om fit te blijven en minder last te hebben van de bijwerkingen. Weer goed kunnen eten en slapen. Zodat zij ook haar bedrijf kan blijven aansturen en kan meedraaien in het gezin; al is het even op halve kracht.
Vrouwen zoals Judith zie ik meer in mijn praktijk Auryn Acupunctuur. Vrouwen die extra ondersteuning willen al tijdens het behandeltraject voor kanker. Om delast van bijwerkingen te verminderen, geestelijk of psychisch meer in balans willen zijn, om zichzelf een beetje terug te vinden in deze roerige tijd. Chemotherapie en/of bestraling kunnen deze bijwerkingen geven.
Minder last van bijwerkingen met acupunctuur: begin op tijd
Behandelingen voor borstkanker geven vaak last van bijwerkingen, die een extra belasting zijn op je algehele gezondheid en je conditie. Acupunctuur kan helpen om deze klachten te verminderen. Misselijkheid, droge mond, verminderde eetlust, darmklachten, een gevoel van koude of tintelende handen bijvoorbeeld zijn goed te behandelen met acupunctuur. Door tijdig aandacht te besteden aan deze klachten werk je vanzelf ook aan behoud van je conditie en vitaliteit: met minder klachten kun je immers actiever zijn.
Eind goed, al goed voor Judith?
Hoe het met Judith is gegaan? Zij kon haar gewone leven voor een deel goed volhouden tijdens de kuur. Vrij snel al had Judith minder last van bijwerkingen, en voelde zich daardoor fitter. Zij kon haar bedrijf leiden op de grote lijnen en in haar gezin haar kleine steentje bijdragen. Taken aan anderen overlaten heeft ze ook geleerd in deze periode: haar grenzen bewaken en goed voor zichzelf zorgen.
Natuurlijk was er het belastende behandeltraject: een met een minder last van bijwerkingen en weer sneller fit voelen na elke kuur. Je zou kunnen zeggen: met minder pieken en dalen. Omdat de behandeling met acupunctuur
(1) je lichamelijk voorbereid op de chemo,
(2) helpt met het letterlijk verwerken ervan, en
(3) de scherpe randjes van de bijwerkingen afhaalt of voorkomt.
Nu, na afsluiting van de chemo komt Judith eens per twee weken in mijn praktijk, want ze wil niet langer over het herstel doen dan nodig is. Ik help haar daarbij met acupunctuur en advies.
Daarnaast werkt Judith aan haar conditie met een cursus Beweeg je Fit, samen met lotgenoten.
Herken jij je in dit verhaal? Wil jij graag extra ondersteuning tijdens je behandeltraject voor (borst)kanker? Neem dan contact met mij op, vertel me jouw verhaal. Dan ga ik je helpen.
Ik wil graag contact over mijn vraag
Wil je liever direct zelf een afspraak plannen op een moment dat het in jouw agenda goed past? Dat kan ook, hier en nu, online.
Ik plan nu zelf online een afspraak
Handig: op een dag en tijdstip dat jou goed uitkomt.