drs. Renny Wiegerink
Acupuncturist
Menstruatiepijn, buikkramp: hoe acupunctuur helpt.

Ze had eigenlijk een eerste afspraak voor haar hooikoorts: Nina, middelbare scholier en 16 jaar jong. Maar haar hooikoorts is niets vergeleken bij die menstruatiepijn. Nina is die dag  ongesteld geworden en heeft vreselijke buikkrampen, pijn in haar rug en slappe elastiek in haar benen. Of ik daar eerst wat aan kan doen, please? 

Menstruatiepijn is als geduw en getrek bij een festival

Ik vertel Nina dat de pijn en de buikkrampen een uiting zijn van een energie-opstopping, zo kun je kijken naar menstruatiepijn. Stagnatie van energie, het niet vrij kunnen bewegen en stromen van energie ergens in je lijf, geeft problemen verderop. Je kunt het vergelijken met een opstopping bij de ingang van een festival. Zo’n fuik die alsmaar voller wordt omdat er vooraan streng gecontroleerd wordt. 

Vooraan bij de veiligheidscontrole staat een vriendengroep met veel te grote rugzakken. Zij houden de doorstroom op omdat ze één voor één hun rugzakken moeten uitpakken. Al hun spullen worden gecontroleerd en het duurt en duurt maar. De rij wachtenden erachter wordt ongeduldig, duwt een beetje, zet een paar stappen terwijl dat eigenlijk niet kan. Niemand weet wat er aan de hand is en probeert toch verder te komen. Jij staat er middenin en wordt bijna plat geduwd maar kunt geen kant op… 

Terug naar Nina. Je snapt het al, ik behandel haar die dag voor haar menstruatiepijn. Best spannend vindt ze het, die naalden ‘die zomaar in haar lijf gestoken worden’.

Een energie-antenne, geen injectienaald

Ik laat haar de naald van dichtbij zien, vertel over de haar-dunne naald die als een antenne energie opvangt en geleidt. Hoe ik bij haar via het metaal dieper gelegen energiepunten kan bereiken en activeren. De uitleg neemt haar mee in wat ik doe: vertelt haar precies waar ik de energie ga aanprikken, waar ze een sensatie kan gaan voelen. De naald begint zijn dreigende imago te verliezen en wordt een gids en antenne in het complexe netwerk van energiebanen. 

Stress geeft kramp, beweging geeft ontspanning

Het eerste energiepunt dat ik voor Nina ga laten werken ligt aan de binnenkant van het onderbeen, net boven de enkel. “Zitten de naalden er al in? Niets van gemerkt!” Het goed gewerkt, mijn vraag aan Nina hoelang ze erover gedaan had om met de tram naar de praktijk te komen. Een verpakte rekenopdracht werkt altijd goed om iemand af te leiden van het aanprikken.

Voor het festivalterrein  breekt een lichte paniek uit in de wachtende massa. Er wordt nu ook geduwd vanaf de voorkant van de rij. Uitwijken naar de zijkant, de rij verlaten: het gaat niet meer. Ook jij kunt letterlijk niet meer voor of achteruit. Het gaat pijn doen, je krijgt het er benauwd van en het zweet breekt je uit.

Dan komt er informatie uit de luidsprekers, de rust keert terug. De meeste mensen gaan  op de grond zitten, jij ook. Tassen worden uitgepakt, eten en drinken gaan rond. Het lijkt wel een picknick en de gasten zijn loom aan het uitbuiken. 

Na een kleine 10 minuten zie ik Nina’s gezicht ontspannen, de menstruatiekrampen zijn minder hevig. Aan haar bleekroze lippen zie ik dat we er nog niet zijn. De energiewegen zijn min of meer vrij, maar de beweging van energie is nog niet op gang gekomen. Het ligt nog stil, moe van het proberen te bewegen in de afgelopen uren.

Zittend en liggend in het zonnetje merkt geen van de wachtenden dat de opstopping inmiddels is opgelost. De organisatie zint op een actie waarmee ze de meute in beweging kan brengen. Want daar binnen op het festivalterrein, daar staat de eerste band klaar voor een spetterend optreden.

Bij de behandeling van Nina moet nog iets gebeuren om de energie in beweging te krijgen. Nina voelt tot net boven haar knie houdt gekriebel. Voor mij een aanwijzing voor welk punt ik erbij betrek. Met in totaal vier naalden ligt Nina een kwartier te herstellen van de pijn van eerder. Dan verwijder ik de naalden, en controleer nog een keer haar energiebalans. 

Acupunctuur zonder naalden

Bij Nina is een voorzichtige balans te voelen, maar niet erg overtuigend. Dat is ook niet te verwachten zo kort na deze heftige menstruatieklachten. Bovendien heeft Nina maandelijks deze menstruatiepijn. Ik voeg daarom nog iets toe voor de komende drie dagen: zaadjes op specifieke punten in het oor, een vorm van acupunctuur zonder naalden.

Vier punten en drie oorzaadjes waren voldoende om Nina die dag van de ergste menstruatiepijn af te helpen en haar lippen weer een gezonde roze-rode kleur te geven. Voor een gezonde menstruatie op lange termijn zijn natuurlijk meerdere behandelingen nodig geweest. Dat geldt ook voor de hooikoortsklachten, daarvoor komt Nina elk jaar in februari zodat zij goed voorbereid het pollenseizoen ingaat. 

Hoe de meute in beweging is gezet, en op het festivalterrein is gekomen, laat ik verder aan je eigen fantasie over.

Wil jij graag een gezonde menstruatie, een gezonde cyclus?

  • Je bent jong en vindt het belangrijk een gezonde cyclus te ontwikkelen voor nu en in de toekomst.
  • Je hebt menstruatieklachten, maar denkt ‘dat het er bij hoort’. Dat is niet zo, lees maar.
  • Je hebt een kinderwens, maar bent nog steeds niet zwanger. Je hebt menstruatieklachten, een onregelmatige cyclus of weet het niet precies. Lees over de kenmerken van een gezonde menstruatiecyclus.

Neem gerust contact met mij op, vertel me jouw verhaal. Dan ga ik je helpen.

Ik wil graag contact over mijn vraag

Wil je liever direct zelf een afspraak plannen op een moment dat het in jouw agenda goed past? Dat kan ook, hier en nu, online.

Ik plan nu zelf online een afspraak

Handig: op een dag en tijdstip dat jou goed uitkomt.

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
Menstruatiepijn, buikkramp: hoe acupunctuur helpt.

Menstruatiepijn oplossen met acupunctuur

Ze had eigenlijk een eerste afspraak voor haar hooikoorts: Nina, middelbare scholier en 16 jaar jong. Maar haar hooikoorts is niets vergeleken bij die menstruatiepijn. Nina is die dag  ongesteld geworden en heeft vreselijke buikkrampen, pijn in haar rug en slappe elastiek in haar benen. Of ik daar eerst wat

Lees verder »
Scroll naar boven