Minder examenangst met acupunctuur

drs. Renny Wiegerink
Acupuncturist
Acupunctuur helpt bij examenangst

“Helpt acupunctuur tegen examenangst en faalangst?”

Het was deze eenvoudige vraag via de mail. Minder examenangst met acupunctuur is zeker mogelijk, schreef ik in mijn antwoord. Maar, er is meestal meer nodig: hulp van een psycholoog gespecialiseerd in faalangst. En acupunctuur helpt daarbij zeker om de faalangst los te laten.

De volgende dag belt ze, Marieke, 1e-jaars student: zo erg is het allemaal niet, en het gaat heel specifiek om haar autorijexamen. Dat staat alleen wel gepland voor overmorgen…

Zweethanden, buikpijn, hartkloppingen of blinde paniek?  

Daar sta ik voor een uitdaging: slechts één behandeling kan ik haar geven, in plaats van de gebruikelijke dire tot vijf. Als Marieke tegenover me zit, vertelt ze over haar eerste rijexamen: een faalangst-rijexamen waarbij ze totaal in paniek raakte, de instructie van de examinator niet hoorde, en het zweet haar uitbrak. Geen totale black out, zo erg was het niet, maar wel terecht gezakt voor het examen. Zo gaat ze nooit haar rijbewijs halen. Ze heeft hulp nodig, dat is zeker.

We bespreken deze, en andere spannende ervaringen: hoe en waar voelt ze de angst en stress? Door meer te horen over de lichamelijke reacties kan ik een behandelplan maken waarbij Marieke zoveel mogelijk ‘rechtop’ kan blijven staan, helder blijft denken en de angst haar niet de baas wordt. Wat zou ik nog meer voor haar kunnen betekenen? 

Marieke kan ik nog extra helpen met oorzaadjes, zodat ze diezelfde avond én op de ochtend van het examen haar lichamelijke spanning kan verminderen. Ademhalingstechnieken zijn nog een stap te ver: Marieke heeft van nature geen goede basis om daar nu, zonder oefening, baat bij te hebben. Ik geen haar nog een geurtje mee, om voor het examen op haar borst te smeren. De geur helpt om helder te blijven denken en beter te concentreren. Tot slot relativeren we de gebeurtenis van de volgende dag: als ze het deze keer niet haalt, hoe erg is dat eigenlijk? 

Eind goed al goed?  Wordt vervolgd! 

Met een app-bericht vertelt Marieke blij dat ze geslaagd is voor haar rijexamen. Helemaal blij! Op mijn vraag of ze denkt dat de behandeling heeft bijgedragen aan het succes antwoordt ze volmondig “Zekere weten! Ik was veel relaxter en kom me beter concentreren. Geen moment van paniek gevoeld, wel een beetje zweethanden maar dat hoort erbij. Dank je wel!!”

En toch komt er ook een vervolg. Want Marieke heeft ook stress en angstklachten in tentamenperiodes. Dat vraagt veel van haar energie, heeft invloed op haar stemming en verergert haar menstruatieklachten. Niet zo vreemd: waar stress is, stagneert de energie. Ook in de menstruatiecyclus of bijvoorbeeld de spijsvertering, met buikkrampen en soms verstopping als gevolg.  

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
Acupunctuur helpt bij examenangst

Minder examenangst met acupunctuur

“Helpt acupunctuur tegen examenangst en faalangst?” Het was deze eenvoudige vraag via de mail. Minder examenangst met acupunctuur is zeker mogelijk, schreef ik in mijn antwoord. Maar, er is meestal meer nodig: hulp van een psycholoog gespecialiseerd in faalangst. En acupunctuur helpt daarbij zeker om de faalangst los te laten.

Lees verder »
Scroll naar boven