Heb jij dat ook? Koude voeten, koude handen? Het jaar rond of als het buiten kouder wordt? Het weer, de seizoenen hebben invloed op hoe wij ons voelen. Mentaal en lichamelijk. Veel mensen zien op tegen de donkere, natte en koude wintermaanden. Voelen zich meer gespannen. De kou van binnenuit voelen, maakt dat de kou buiten meer vat op je heeft. Vrouwen kunnen daardoor meer last hebben van hun menstruatie, van premenstruele klachten (pms) in de wintermaanden. Of van andere kleine ongemakken zoals stijve gewrichten, hoofdpijn, verkoudheid of depressieve gevoelens.

Energie  = Beweging  =  warmte

De winter met moeite ‘doorkomen’ is niet nodig. Je kunt meer genieten  door nu wat aan die koude voeten te doen. Als eerste door ervoor zorgen dat je jezelf van binnenuit verwarmt. En daarmee de energie laat stromen. Waar energie vrijkomt is er beweging, en omgekeerd. Dat is de sleutel naar meer warmte.

Koude voeten krijg je niet zomaar

Die koude die je voelt sluipt niet zomaar, niet ineens bij je binnen. Die zit er al, heeft zich over de jaren daar genesteld. En je brengt het deels zelf naar binnen.
Via je voeding onder andere. Chinese wijsheid leert ons dat koude en vochtige stroperigheid je lichaam binnenkomen door het eten van koud en rauw voedsel. Vaak ontbreekt het bij deze eetgewoonte ook aan voldoende verwarmend voedsel. Daarom informeer ik bij mijn cliënten altijd naar hun eetgewoontes.

Zoomen nog iets verder uit, dan zie je dat je warmtehuishouding en vrouwelijke gezondheid, je cyclus, nauw met elkaar verweven zijn. Heb je koude voeten voordat je ongesteld wordt? Of heb je het in je hele lijf koud, of juist te warm? Meestal hebben vrouwen dan ook andere pms-klachten. Of hevig bloedverlies bij een ophoping van warmte, en zijn nauwelijks ongesteld bij koude symptomen.

Je vuurtje brandend houden

Ook je vitale energie is een belangrijke speler op het veld van warm en koud. Vitale energie is jouw eigen vuurtje dat je zelf brandend moet houden. Het vuurtje krijg je met de geboorte mee, bouw je op, en moet je goed onderhouden gedurende je leven. De pubertijd is een periode waarin het moeilijker is ‘voldoende hout op het vuur te gooien’. Daarover een andere keer meer.

Met koude voeten en handen kun je niet goed functioneren. Want:

  • het kost letterlijk energie, al dat rillen met je lijf
  • je kunt je minder goed concentreren met koude voeten
  • je bent daardoor minder productief, en
  • ook minder creatief (daarvoor is warmte nodig, innerlijke beweging)
  • er gaan andere dominosteentjes mee om.

Om productief te zijn en vooral om je creativiteit te laten stromen is warmte nodig, innerlijke warmte. Je lijf en je mentaal functies zijn dus gebaat bij warme voeten. En bij een koel hoofd. Daarover een andere keer.

koude voeten, ziekte van Raynaud, pms, kinderwens

Extra hout op je innerlijk vuurtje met acupunctuur

Acupunctuur is bij uitstek geschikt om meer evenwicht te creëren in de warmte-koude balans van je lichaam. Koude voeten, koude handen kun je trainen en helpen warmer te worden van binnenuit.  Het hele jaar rond, alle maanden van het jaar.

Ik heb symptomen van Raynaud, helpt acupunctuur mij dan ook?

Het fenomeen van Raynaud, ook wel het syndroom van Raynaud genoemd, is een vaataandoening. Best complex, want dat kan verschillende vormen en achtergronden hebben. Mijn ervaring is dat met acupunctuur de conditie van de vaatwanden ondersteund kan worden, en de symptomen verminderd kunnen worden. Met andere woorden: de weerbaarheid voor koude is te verbeteren. Ook als je last hebt van zogenaamde dode vingers of dode tenen. Door koude heb je dan geen/weinig gevoel in je vingers of tenen, en zien ze wit. Dat kan ook bij één of meerdere vingers of tenen zo zijn. Na opwarmen komen kleur en gevoel weer terug. Het Warme Voeten acupunctuur ‘plus’ traject kan dan helpen.

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nooit meer koude voeten

Heb jij dat ook? Koude voeten, koude handen? Het jaar rond of als het buiten kouder wordt? Het weer, de seizoenen hebben invloed op hoe wij ons voelen. Mentaal en lichamelijk. Veel mensen zien op tegen de donkere, natte en koude wintermaanden. Voelen zich meer gespannen. De kou van binnenuit

Lees verder »
Scroll naar boven