Moxa en cupping

drs. Renny Wiegerink
Acupuncturist

Moxa

De warmte van een moxastick voelt aangenaam.

Moxa is een Japans woord dat staat voor ‘het branden van kruidenkorrels’: het lokaal verwarmen van de huid met gedroogde en fijngewreven bladeren van Bijvoetskruid (Artemisia vulgaris).

Het verwarmen gebeurt indirect: via de naald, op korte afstand van de huid, of via een laagje zeezout.

Soms wordt tussen het zeezout en de moxa een plakje gemberwortel of knoflook gelegd.  De moxasigaar wordt boven de huid heen- en weer bewogen om de huid te verwarmen.

Moxa Therapie

Moxa wordt toegepast als onderdeel van de behandeling van uw klacht of om uw algehele weerstand te verbeteren. Meer over het gebruik van moxa leest u hier.  Zoals moxa therapie bij stuitligging: dat het de kans op draaien van je kindje vergroot. Dit artikel gaat daar ook over:

Als je kind in stuit ligt en je wilt natuurlijk bevallen

Cupping

Cupping is de Engelse term voor het vacuumzuigen van huidoppervlak met de omtrek van een grote munt tot die van een koffiekopje. Het wordt in de Chinese geneeskunde toegepast om warmte in de diepte te brengen, en het bloed naar de oppervlakte om zodoende stagnaties op te lossen en de energie in beweging te brengen. Vanuit Westers perspectief geeft het een lokale doorbloedingsverbetering tot diep in de weefsels. Cupping wordt doorgaans ervaren als ontspannend en pijnverminderend. Na de behandeling is een roodverkleuring van de huid zichtbaar.

Scroll naar boven