Ooracupunctuur – een toevoeging

drs. Renny Wiegerink
Acupuncturist

Migraine, knieklachten, menstruatiepijn, examenstress: een diversiteit aan redenen om ooracupunctuur te integreren in de therapie. Bij acute klachten om de pijn te bestrijden, te zorgen dat het niet chronisch wordt, bij pychische belasting om rust te geven, bij langdurende klachten om een lang bestaande situatie te doorbreken.

De techniek is met name bedoeld als een toevoeging bij de lichaamsacupunctuur, vooral wanneer laatste alléén onvoldoende resultaat geeft. Vaak gaat het dan om langer bestaande klachten. Ook bij pijnklachten waarbij de lichamelijke oorzaak niet meer aanwezig is, kan ooracupunctuur als toevoeging uitkomst bieden..

Naalden tijdens het consult

In het oor worden meestal drie tot vijf hele dunne naalden geplaatst, die 10 tot 20 minuten blijven zitten. Tegelijkertijd worden corresponderende naalden elders op het lichaam gezet: dit is nodig om de prikkel in het oor te ondersteunen, van voldoende energie te voorzien. Er is een zekere voorraad aan energie nodig, om het juiste effect te bereiken met ooracupunctuur: uit een leeg vat, kun je niet tappen.

Oorzaadjes voor thuis

Met oorzaadjes kan opkomende stress , hoofdpijn of pijn op ieder moment bestreden worden.
Oorzaadjes als oorsieraad

Een alternatief voor naalden zijn de oorzaadjes: kleine bolletjes onder een pleister op het acupunctuurpunt in het oor. Geplaatst tijdens het consult, bedoeld als acupressuurpunt dat u zelf kunt ‘bedienen’. Druk op het zaadje onder de pleister geeft een signaal af waarmee u zelf bijvoorbeeld uw pijnklachten verminderd of kunt voorkomen dat een opkomende hoofdpijn doorzet.

Bij stressklachten zoals examenstress of -angst is dit een effectief extra impuls voor spannende momenten, om  het effect van de acupunctuur te ondersteunen.

 

 

Verslaving vraagt gedragsverandering

Een alom bekende toepassing van ooracupunctuur is als ontwenningstherapie: stoppen met roken, gewichtsvermindering en diverse verslavingen. Naast ontwenning is hier gedragsverandering, gewoonteverandering een belangrijk behandeldoel om niet weer te vervallen in oude patronen. Daar is energie en moed voor nodig! Om dat te bereiken en vol te houden is een goede balans en optimale energie nodig. Daarvoor is lichaamsacupunctuur essentieel, en wordt ooracupunctuur  als een toevoeging bij de lichaamsacupunctuur gebruikt, en nooit als enige behandelvorm.

 

Ooracupunctuur, neuronale verbindingen en de foetus.
De omgekeerde foetus in het oor.

Het idee achter ooracupunctuur
Op het oor wordt de gehele mens gerepresenteerd in een foetushouding met het hoofd naar beneden. De te onderscheiden lichaamsgebieden en -structuren zijn te beïnvloeden op deze projectiepunten. Het gaat hier om zowel een reflexmatige projectie als om een projectie van het energiesysteem. Dit betekent dat met de ooracupunctuur een fysieke prikkel gegeven wordt, naast een energetische zoals bij de lichaamsacupunctuur het geval is.

Scroll naar boven