drs. Renny Wiegerink
Acupuncturist

De overgang: vijf vroege signalen

Wij vrouwen, we weten het allemaal: eens komt De Overgang. Net zo’n natuurlijke ontwikkelingsfase als de pubertijd met de eerste menstruatie die een periode van vruchtbaarheid inluidde. En met ongemakken, meer dan de bekende  slapeloosheid, opvliegers en nachtzweten. Gelukkig is daar wat aan te doen: door jezelf en met acupunctuur.

Van eerste tot laatste menstruatie

Hoe ging dat toen ook alweer? Met een aanloop van onregelmatig bloedverlies, of een enkele oefenmenstruatie al rond je tiende jaar? Zoals toen je lichaam wat tijd nodig had om een regelmatige menstruatie in te regelen, zo is er nu een overgangsperiode nodig om deze vruchtbaarheidsfase af te sluiten.
De overgang begint rond je veertigste tot vijftigste jaar, en kan uitlopen tot wel 55 of 60 jaar. Een hele ruime periode, maar waar op die lange lijn zit het moment voor jou? Om daar meer grip op te krijgen loop je onderstaande eerste signalen van de overgang na.

Vijf minder bekende vroege signalen

  1. Je haar wordt dunner, heeft minder volume en je verliest meer haar.
    Hormonale schommelingen kunnen de oorzaak zijn, maar meestal niet als enige. Voeding, gezondheidsproblemen, stress en psychische overbelasting spelen doorgaans ook een rol.
  2. Het lijkt wel of je meer stress ervaart.
    Een voorzichtige formulering omdat veel vrouwen het zo ervaren, er niet de vinger op kunnen leggen. Het zit in kleine gebeurtenissen waar je eerder geen zorg over had. Het verzamelen en inpakken voor een vakantie bijvoorbeeld, dat ging toch altijd vanzelf?  Waar maak ik me zo druk over? En, vaak gaat dit samen met de vraag:
  3. Waarom wordt ik sneller moe? Of moe van iets dat ik eerder zonder probleem kon doen?
    Dat extra projectie op je werk erbij, of je puber om een uur ’s nachts ophalen van een feest. Het kost allemaal meer moeite en geeft niet altijd meer zoveel voldoening.
  4. Je gewicht neemt toe, je lichaamsvorm verandert.
    Je eet en drinkt niet anders, maar wordt ongemerkt zwaarder en krijgt een buikje. Een sluipend maar niet te negeren ontwikkeling die aandacht verdient: om je prettig te voelen in je eigen lijf, en om gezondheidsrisico’s te vermijden.
  5. Het FSH-gehalte in je bloed is verhoogd.
    Een objectieve indicatie van de overgang waarvoor je even naar de dokter moet en bloed moet laten prikken. Maar let op: een verhoogd FSH-gehalte in je bloed kan ook een andere oorzaak hebben. Gelukkig weet je arts alles van!
Vijf vroege signalen heb ik hier kort besproken met als doel voor jou om meer inzicht te krijgen over waar je staat. Maar let op: het zijn niet de enige signalen of symptomen. Heb je het gevoel dat bij jou andere eerste tekenen spelen? Stel je vraag via het contactformulier op de site en ik zal er een blog over schrijven; zonder je naam te noemen natuurlijk.

Wil je meer:

  • lezen over de overgang en vrouwelijke gezondheid? Schrijf je in voor de Auryn’s Prikbord en
    ontvang vier keer per jaar artikelen en tips over vrouwelijke gezondheid.
  • Meer GRIP op je eigen overgang:  laat mij weten dat geïnteresseerd bent via het contactformulier.
  •  Je kunt me volgen op Instagram waar ik alleen iets deel als ik echt iets te delen heb :))

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ben ik in de overgang?

De overgang: vijf vroege signalen Wij vrouwen, we weten het allemaal: eens komt De Overgang. Net zo’n natuurlijke ontwikkelingsfase als de pubertijd met de eerste menstruatie die een periode van vruchtbaarheid inluidde. En met ongemakken, meer dan de bekende  slapeloosheid, opvliegers en nachtzweten. Gelukkig is daar wat aan te doen:

Lees verder »
Scroll naar boven