Zwanger: minder misselijk en meer energie graag!

drs. Renny Wiegerink
Acupuncturist

Zwanger! En misselijk, en beroerd. Bepaald niet wat ik me ervan had voorgesteld. Zó vroeg al in mijn zwangerschap. Ja natuurlijk ben ik blij dat ik eindelijk zwanger ben, een kindje krijg, moeder wordt. Het kindje is meer dan welkom. Maar mijn blijdschap is behoorlijk naar de achtergrond gedrongen doordat ik me echt niet goed voel. Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen maar ik ben behoorlijk uit balans. En ik wil ik er weer voor de volle 100% zijn in mijn werk. 

Dit is het verhaal van Maria, 34 jaar en zwanger van haar eerste kindje. Maria is verantwoordelijk voor een nieuw project in het bedrijf waar ze sinds een half jaar werkt. Ze heeft nog niet verteld dat ze zwanger is. De hele situatie geeft haar een stress zoals ze die niet kent.

Door de misselijkheid en door slaapgebrek kan Maria zich niet goed concentreren op haar werk. De vermoeidheid wordt met de dag meer voelbaar. Best lastig met elke dag weer intensieve overleggen en veel nieuwe contacten. De verwachtingen zijn hooggespannen, bij haar baas, haar nieuwe team én bij haarzelf. De opstartfase van het project gaat nog wel een tijdje duren en Maria vraagt zich af hoe ze dit vol gaat houden. Met wat extra rust In het weekend kwam ze tot voor kort de week goed door.

Moe en misselijk aftellen naar het weekend… 

Maar vandaag is het woensdag, pas woensdag en pas half zes in de ochtend. Maria voelt dat het zo niet langer door kan gaan. Ze zit in een neerwaartse spiraal met de vermoeidheid, met elke dag veel te vroeg én misselijk wakker worden.  

Stel je voor dat…

Maria ziet haar ideale plaatje voor zich terwijl ze ligt te soezen tot de wekker gaat. Hoe fijn is het idee niet meer zo misselijk te zijn, maar om  ’s ochtends uitgerust wakker te worden van de wekker. Om vol energie aan de slag te gaan met haar werk. Te laten zien dat zij DE geschikte persoon is voor deze functie. En dit project vol energie neer te zetten, zonder dat haar zwangerschap in de weg staat. Nou ja, haar buik mag straks natuurlijk wel in de weg zitten!

Vóór alles wil Maria graag genieten van haar prille zwangerschap, daar ongestoord blij mee zijn. Ze droomt die woensdagochtend nog even weg bij het idee om met trots en blijheid aan haar ouders vertellen dat ze oma en opa worden! En niet met wallen onder haar ogen, vechtend tegen de misselijkheid. Tot de wekker gaat. Dan besluit Maria  dat er iets moet gebeuren, en wel vandaag, deze dag nog.

Minder misselijk en meer energie met een persoonlijke aanpak

Voor iedere zwangere die misselijk is, is het mogelijk daar minder last van te hebben. Ook als zij moet kokhalzen of overgeven. Met algemene adviezen over voeding en rust nemen. Dat is leren door proberen, een stapje vooruit.

De misselijkheid van Maria is echter niet dezelfde als die van bijvoorbeeld Esther, die al gaat kokhalzen als ze koffie ruikt. Twee vrouwen met hun eigen ‘energielichaam’ en energiebalans. De stappen naar minder misselijk en meer energie zijn dan ook niet voor iedere zwangere gelijk.

Om grotere stappen te zetten naar minder misselijk en meer energie is individuele hulp nodig, de fine-tuning op jouw eigen situatie. Met acupunctuur kun je naast het herstel van algemene balansen die fine-tuning geven. Dat is wat ik doe in mijn praktijk.

En dat is waarvoor Maria mij belde op die bewuste woensdag, nu alweer enkele maanden geleden. Voor die persoonlijke aanpak van haar misselijkheid en vermoeidheid, in haar situatie met een uitdaging in haar werk en met haar stress.

Fijn voor Maria dat zij al snel in actie kwam, zich ervan bewust dat haar conditie langzaam achteruit ging. Daarom kon zij snel herstellen, keerde het neerwaartse proces zich naar hernieuwde energie en minder misselijkheid. Maria kan weer genieten van haar zwangerschap doordat zij hulp heeft gevraagd en nu meer inzicht heeft in wat haar helpt en waar haar grenzen liggen.

Zwanger: minder misselijk en meer energie.

Drie tips en een waardevolle aanrader

  1. Wordt goed wakker ín je bed. Begin dan de dag met een licht ontbijt op bed. Een klein glas lauw water en een beschuitje of een paar crackers. Kun je een boterham eten, misschien een halve? Kijk wat voor jou werkt.
  2. Zorg dat je voldoende drinkt gedurende de dag. Drinken op zich hoeft de misselijkheid niet merkbaar te verminderen. Lichte uitdroging echter, geeft al wel meer misselijkheid, waardoor je vervolgens geen zin hebt om te drinken. En de kans op uitdroging weer vergroot.
  3. Zoek uit wat jou overmatige stress geeft. Want die stress kan je misselijkheid verergeren.  Stress die nu even teveel is om prettig zwanger te zijn. Vraag ook aan je partner wat hij of zij denkt dat jou nu stress geeft.

Waardevolle aanrader

Wacht niet tot je uitgeput bent, kom in actie als je misselijkheid je energie kost. Hoe moeilijk dat ook is nu je je zo beroerd voelt en liever thuis op de bank uitrust.
Je wilt je lichaam met zachte hand de weg wijzen naar een hernieuwd evenwicht. Hoe sneller je weg wijst, des te makkelijker vinden jouw energie de nieuwe balans.
Dat is wat ik doe met acupunctuur. Daar heb jij profijt van: nu, de komende maanden van je zwangerschap en bij je bevalling. Lees hier  hoe je met acupunctuur gezond en fit je zwangerschap kunt beleven. Ook voor ander klachten dan misselijkheid.

Is acupunctuur met persoonlijk advies iets voor jou?
Wil je vandaag al actie ondernemen? Dat kan. 

Boek online een afspraak op een tijdstip dat jou goed uitkomt of vraag een gesprek aan over jouw specifieke situatie.

Ik maak een afspraak online       Ik wil graag een ☎︎ gesprek

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn

Zwanger: minder misselijk en meer energie graag!

Zwanger! En misselijk, en beroerd. Bepaald niet wat ik me ervan had voorgesteld. Zó vroeg al in mijn zwangerschap. Ja natuurlijk ben ik blij dat ik eindelijk zwanger ben, een kindje krijg, moeder wordt. Het kindje is meer dan welkom. Maar mijn blijdschap is behoorlijk naar de achtergrond gedrongen doordat ik

Lees verder »
Scroll naar boven