Zwanger worden met IVF of ICSI én acupunctuur

drs. Renny Wiegerink
Acupuncturist

Vergroot je kans op een zwangerschap met IVF / ICSI 

Je wilt graag een kindje, graag zwanger worden. Maar je bent de onbevangenheid inmiddels wel voorbij, want:

 • natuurlijk zwanger worden lukt niet,
 • is om medische redenen moeilijk tot onmogelijk, of
 • een eerdere IUI behandeling heeft niet tot een blijvende zwangerschap geleid.
 • Je twijfelt of een IVF of ICSI behandeling wél kans van slagen heeft, en
 • je wilt er alles aan doen om die behandeling te laten slagen.

Zwanger worden is voor jou niet echt meer een blij en verwachtingsvol onderwerp. Te vaak al heb je de teleurstelling gevoeld van toch ongesteld worden en je durft bijna niet meer te hopen op een geslaagde zwangerschap. Kortom: je kunt wel wat hulp gebruiken.

Auryn Acupunctuur & Advies helpt jou op een natuurlijke, ontspannen manier.

Nieuwe kans benutten

Je staat voor een volgende stap in je wens om zwanger te worden. Inmiddels hebben jullie ‘ja’ gezegd op een IVF of ICSI traject. Of je hebt al een of meerdere pogingen achter de rug met IVF of ICSI. Dat doe je niet zomaar, IVF is een belangrijke volgende trede in het ‘uit handen geven’ van je kinderwens, van zwanger worden. Maar, het is óók een nieuwe kans.

Ik help jou om deze kans beter te benutten, volgens een eigen methode met acupunctuur en adviezen op maat voor jou. Je wordt lichamelijk en emotioneel goed voorbereid op het IVF traject. Je weet je ondersteunt gedurende deze fertiliteitsbehandeling. Zo geef je een zwangerschap in jouw lichaam meer kans. 

Profiteer van deze extra kennis

Foto van Renny

Ik ben Renny Wiegerink. Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen die graag zwanger willen worden, hun kansen zelf aanzienlijk kunnen vergroten. Een fertiliteitsbehandeling alleen is vaak niet voldoende. Dat is ook niet zo gek, want er is immers een reden dat je niet spontaan zwanger bent geworden. 

Zwanger worden is meer dan een bevruchting, is meer dan ‘alleen maar’ een eicel en zaadcel bij elkaar brengen. Of dat nu op een natuurlijke manier gebeurt of dat de medische techniek daar een helpende bijdrage in heeft. Het wordingsproces van een vruchtje, van een nieuw leven uit twee mensen, is een bijzondere gebeurtenis.

De levenskracht van een eicel en een zaadcel alleen is niet genoeg. Dit prille leven heeft ook een veilige en voedzame plek nodig om verder te ontwikkelen en te groeien. Dat vraagt om een verfijnde afstemming met de plek waar dit gebeurt: de veilige omhulling van jouw lichaam, onderbuik, baarmoeder. 

In de Chinese geneeskunde is de vitaliteit van die veilige omhulling net zo belangrijk als goede hormoonwaarden voor een blijvende zwangerschap. Dat is precies waar ik mij op richt bij de vrouwen in mijn praktijk zwanger worden met IVF of ICSI.

Herken jij je hierin? Spreekt deze visie op zwanger worden jou aan? Maak nu online een afspraak voor je eerste sessie.

Hoe kan het dat net jíj niet zwanger wordt

Natuurlijk is het prachtig dat de medische wetenschap een zaadcel en een eitje bij elkaar kan brengen, maar daarmee ben je er nog niet. Want ook als er geen medische reden is, dan nog is er ‘iets’ aan de hand wat maakt dat jij niet spontaan zwanger wordt.

Een ervaring uit mijn praktijk

Britt heeft nu drie jaar een kinderwens en wacht op een tweede IVF behandeling. Het eerste IVF traject vond ze belastend met de ziekenhuisafspraken en het zelf injecteren van de medicatie. Mentaal heeft het veel gevraagd, maar ook lichamelijk. Haar pijnlijke en heftige menstruatie maakte plaats voor onverwachte emoties, vermoeidheid, een gespannen buik. En stress, vooral voor de zwangerschapstest. Als ze al niet eerder ongesteld werd.

Wij starten de ondersteunende acupunctuurbehandeling in een pauzemaand. Of ik haar kan helpen voor de stress en de lichamelijke ongemakken vraagt Britt tijdens de intake. Dat kan en is ook mijn plan, al doe ik dat niet om de symptomen te bestrijden. Haar klachten laten mij zien dat haar cyclus niet in orde is. Haar menstruatieklachten maar ook de mate van bijwerkingen door de medicatie laten dat zien. Want zo heftig uit balans raken is niet nodig in een verder gezonde situatie.

De eerste acupunctuurbehandelingen geven Britt direct meer ontspanning in nek en schouders en meer rust in haar hoofd: het begin van herstel. Adviezen voor thuis en op het werk helpen daarbij. Dan volgt een verbetering in haar cyclus, en voelt Britt zich steeds fitter.

Voor mij als behandelaar zijn er meetbare effecten in bloedverlies en andere kenmerken van een gezonde cyclus. Ook wordt haar partner niet meer verrast door emotionele uitbarstingen.

Tot hier de ervaring van Britt, die na een pauze van twee maanden uitgerust, betere voorbereid en met vertrouwen aan haar tweede IVF traject begint. Dit keer wel ondersteund met acupunctuur: met techniek alleen voelt de belasting groot en de kans op succes klein.

Deze praktijkervaring speelde enkele jaren geleden, en is niet te herleiden naar een enkel persoon.

Zwanger worden met IVF is meer dan techniek

Met medische hulp zwanger worden is toch een ander proces dan een natuurlijke, een spontane zwangerschap: met IVF en ICSI gebeurt dat deels buiten het lichaam. Zo’n bijzondere omstandigheid kun je niet zomaar negeren, dat vraagt om extra ondersteuning en aanvulling. Bovendien moet het vruchtje na terugplaatsing een veilige plek vinden en vasthouden: een plek waar het goed kan groeien en ontwikkelen. Zorg ervoor dat je baarmoeder optimaal voorbereid is op die taak – dat jij, jouw lijf er op een ontspannen manier klaar voor is.

Dat klinkt mooi, maar hoe doe ik dat?

Zorg voor jezelf…

Gelukkig heb je zelf mogelijkheden om de kans op een geslaagde zwangerschap te vergroten. Veel vrouwen zijn zich daar onvoldoende van bewust. Ze moeten daardoor onnodig lang wachten op een zwangerschap, of staan uiteindelijk helemaal met lege handen. Je kunt jouw IVF of ICSI meer kans van slagen geven door:

 • als het kan, nog vóór maar ook tijdens je fertiliteitstraject te werken aan een fitte, energieke onderbuik
 • de vitaliteit van je onderbuik ook tijdens de IVF of ICSI te blijven verbeteren
 • jouw menstruatiecyclus te activeren of gezonder te maken
 • bewust te investeren in je fysieke en mentale gezondheid

Het goede nieuws is, dat je daarvoor niet nóg meer medicijnen hoeft te slikken of stressverhogende behandelingen moet ondergaan. Het vergroten op je kans op zwangerschap kan namelijk ook op een natuurlijke, ontspannen en persoonlijke manier: dat is hoe vrouwen mijn behandelingen ervaren.

…en verbeter je kansen

Vitaliteit en activiteit van je cyclus, je onderbuik en nog meer je totale fysieke en mentale lichaam zijn belangrijk om actief aan te werken. Simpelweg omdat het je kans op een succesvolle IVF of ICSI vergroot én versnelt.

Laat ik eerlijk zijn: we hebben ook nog onvoldoende ervaring met de langetermijneffecten van het langdurig en intensief gebruik van hormonen. Het is nog niet precies bekend wat en hoe hormoongebruik het verdere verloop van de vruchtbaarheidscurve van de vrouw kan verstoren. We weten bijvoorbeeld nog niet welke gevolgen heeft voor de overgang en de overgangsverschijnselen straks.

Die onbekendheid met de effecten op de langere termijn is een extra reden om elke IVF poging goed voorbereid aan te gaan, zodat je het aantal behandelingen kunt beperken.

Ik ben al gestart met IVF: heeft acupunctuur nog zin?

Suzan is 37 jaar jong en wil dolgraag moeder worden. Na een aantal IUI pogingen is zij onlangs ingestroomd in haar eerste IVF traject. Van een vriendin hoort ze dat acupunctuur kan helpen om zwanger te worden.

Heeft acupunctuur nog zin nu ze al gestart is met IVF, vraagt Suzan. En, of ik haar ook kan helpen voor de stress en spanning die ze overal in haar lichaam voelt? Dat kan: we voegen in op de fase van het IVF traject, maar maken wel op korte termijn de eerste afspraak.

Het is nooit te laat om je IVF traject te ondersteunen met acupunctuur en advies. Bij Suzan voegen we in tijdens de stimulatiefase en ondersteunen dat met acupunctuur. Ook werken we aan de stress en spanning: dat doen we samen in de behandelsessies, en Suzan zelf met oefeningen voor thuis. Het totaal helpt haar om meer rust in haar hoofd te vinden: ze heeft er voor nu alles aan gedaan om het IVF traject te laten slagen, om zwanger te worden.

Hoe het voor Suzan verder is verlopen, bespreken we hier niet. Deze praktijkervaring illustreert dat je ook in een later stadium acupunctuur nog kunt inzetten.

Deze praktijkervaring speelde enige tijd geleden, en is niet te herleiden naar een enkel persoon.

Jouw zwangerschap – mijn support

De afgelopen jaren heb ik veel vrouwen geholpen bij het bereiken van hun droom: eindelijk zwanger worden en haar kindje in haar armen houden. Dat gun ik jou ook. Door een combinatie van acupunctuur en leefstijladvies help ik je: 

 • naar een betere energiestroom naar je onderbuik, en
 • een hogere vitaliteit van lichaamsfuncties rond zwanger worden
 • energieblokkades weg te nemen die zwanger worden bemoeilijken
 • de lichamelijke belasting van het fertiliteitstraject te verminderen of zelfs weg te nemen
 • te ontspannen en meer zelfvertrouwen te krijgen
 • het menselijk zelfherstellend vermogen meer aan te spreken, zonder extra ingrijpen
 • gezonder en energieker in het leven te staan. 

Support voor jou… en hem?

Auryn Acupunctuur & Advies helpt niet alleen vrouwen. Ook mannen zijn van harte welkom in de praktijk als hun fertiliteit niet optimaal is. Juist bij IVF en ICSI is het belangrijk om de kwaliteit van het zaad, de beweeglijkheid en hoeveelheid ervan zo goed mogelijk te laten zijn. Acupunctuur kan vrij eenvoudig ondersteunen en bijsturen, in combinatie met het goed opvolgen van leefstijladviezen.

Alvast vijf tipjes van de sluier:

 1. Stress heeft een negatief effect op de kwaliteit van het zaad.
 2. (On)gezonde voeding en dranken zijn van grote invloed.
 3. De energiepunten voor fertiliteitsvragen liggen vooral op onderbenen en -armen.
 4. Acupunctuur is niet pijnlijk, eerder een ontspannen ervaring.
 5. Toch spannends, naalden? Neem je eigen muziek mee, of iets te lezen.

Is dat is precies wat jullie (ook) nodig hebben? Maak dan nu een afspraak.

Je vraagt je nog af…

Pijn is voor acupunctuur een te groot woord, en past niet in mijn manier van behandelen. Een enkele keer voel je een ienie-mini prikje, voel je de 0,16 mm dunne ‘antenne’ de huid passeren. Wat een acupunctuur sessie beter karakteriseert is dat het ontspannend en aangenaam voelt.

Goed dat je alsnog acupunctuur hebt ontdekt! Geen probleem: binnen mijn methode kun je ook in deze fase nog starten met acupunctuur. Iedere cliënt heeft een unieke situatie, daarop is mijn manier van werken ingericht  Neem even contact op jouw persoonlijke situatie te bespreken. Ik raad je in dit geval aan daar niet mee te wachten om geen tijd te verliezen.

Ja, de bereikbaarheid is goed:  vijf minuten met de bus vanaf station Delft, en drie minuten van de afslag Delft-Noord op de A-13. Parkeren is gratis, altijd plek. Ongeveer 80% van mijn cliënten woont niet in Delft en gebruikt deze opties.

Een goed punt: het is belangrijk, zeker voor jou, om in een veilige omgeving te zijn. In de praktijk van Auryn Acupunctuur & Advies is het voor jou veilig met hygiënemaatregelen en gezondheidscheck:

 • extra hygiënemaatregelen vanaf de voordeur tot op de behandeltafel,
 • een gezondheidscheck voorafgaand aan elke sessie, en
 • geen andere mensen in het pand als jij een afspraak hebt.

Ik snap je onzekerheid. Wat hebben jij en je partner tot nu toe geprobeerd? Of is dit het eerste wat je doet als ondersteuning van je IVF of ICSI behandeling? Binnen één cyclus -die als het goed is 28 dagen duurt- gebeurt veel. Eén stap in dat proces bijsturen kan voldoende zijn om de IVF behandeling te laten slagen. Dat bijsturen en in een goede conditie brengen vraagt om tijd en commitment. Elke acupunctuursessie draagt daar aan bij.  Zo ook elke verandering in voeding of leefstijl. Als je daartoe bereid bent, ben ik ervan overtuigd dat je met mijn methode er straks alles aan gedaan hebt om een geslaagde IVF of ICSI behandeling te ondersteunen.

Acupunctuur wordt gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering. Je ziektekostenverzekeraar kan je hierover informeren. De Zorgwijzer heeft de vergoedingen op een rij gezet: die vind je hier

Ons is geleerd om in kosten te denken, maar we hebben het hier over een investeren. Dat klinkt al heel wat positiever: investeren  in je gezondheid en in het realiseren van je grootste wens - moeder worden, samen ouders worden en een gezin krijgen. Een lange termijn investering dus.

Wat vrouwen mij zeggen

Na een behandelserie in mijn praktijk ervaren vrouwen een betere vrouwelijke gezondheid (en dus een verhoogde vruchtbaarheid) en meer emotionele stabiliteit. Ook merken zij op dat ze hun lichaam beter en subtieler leren kennen. Ze leren bijvoorbeeld signalen in de menstruatiecyclus en signalen van stress eerder te herkennen. Mijn cliënten krijgen specifieke adviezen hoe ze hier beter mee om kunnen gaan: die kun je ‘een leven lang’ toepassen. Zo komen ze evenwichtiger en gezonder in het leven te staan.

Scroll naar boven